Van asker avukatı – Asker disiplin cezası savunma dilekçesi
KIBRIS TÜRK KUVVETLERİ ALAYKOMUTANLIĞI 2 PİYADE TABURKOMUTANLIĞI’NA
Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı 2. Mekanize Piyade Tabur Komutanlığının 17 Mart 2022 tarih ve O-73062706-130.01-9492572 sayılı yazısı ile 6413 sayılı TSK Disiplin kanununun 19. Maddesinin 1. Fıkrasının ğ bendince Hoşnutsuzluk yarattığım iddiasıyla HİZMET YERİNİ TERK ETMEME disiplin cezası verilebileceğinden bahisle tarafımdan savunma istenmiştir.Tarafımındisiplin sicili incelendiğinde daha önce böyle ve buna benzer bir olaydan dolayı meslek hayatım boyunca ceza almadığım görülecektir.
OLAYLARIN GELİŞİMİ VE SAVUNMALARIM
16.03.2022 tarihinde Kolordu komutanımızın taburu ziyaret edeceği düşünülerek araziye tesislerimizi kurduk saat 16:00civarı tesislerimizi toplamaya başladık bunun üzerine Bölük komutanımız tesisler toplanmadan kimsenin mesaiyi terk etmemesi gerektiğini whatsap grubundan tarafımıza bildirdi. Saat 17:30 civarı annemin kronik hastalığından dolayı rahatsızlandığını ve ambulansla hastaneye kaldırıldığını öğrendim . Panikle ailemi aradım fakat kimseye ulaşamadım . Saat 17:40 civarı bölük komutanımızı mesaiden çıkarken gördüm. Tesisleri topladık ve sonrasında depolara yerleştirme sırasında P.Ast Çvş aracı garajın deposunun oraya çekmemi ve orda askerlerin beklediğini söyledi. Aracı çektim kimse yoktu üzerine bölükte bulunan personeller bitince haber ver seni bekliyoruz mesaiden çıkmak için gibi sözler sarfettiler. Bende bir an boşluğa gelerek , o anki psikolojiyle ve annemin rahatsızlığından dolayı telaşla haber beklerken , bir anlık sinirle bu mesajı gruba attım.
Akabinde daha kötü şeylerin olmaması için whatsapgrubundan çıkıp telefonumu ortam sakinleşene kadar kapattım. Daha sonra çok pişman oldum , annemin durumunun iyi olduğunu öğrenincede telaşım ve endişem gitti. Daha sonra yazdıklarımın yanlış olduğunu düşünerek ve kendimi ifade etmek için 21:35 civarı bölük komutanımı aradım.Meşgule attı ve whatsap üzerinden bölük komutanıma (Komutanım müsaitseniz uygun görürseniz sizinle konuşmak istiyorum , şuan lojmandayım komutanım yazdım) . Bölük komutanım beni aradı ve tekmilimi verip özel bir durumumun olduğunu ve yanlış anlaşıldığımı söyledim senin için aşağıya inemem terbiyesiz adam sen kimsinde benimle böyle konuşuyorsun bana söyleyeceklerini yarın savunmana yazarsın seni meslekten attıracağım, üst komutanlarıma bildirip onlardan rica edeceğim görürsün gibi kelimeler kullandı ve telefonu yüzüme kapattı.17 Mart sabah içtimasında bölüğe geri dön 5 adım ileri marş komutu verdi ve tüm rütbelileri yanına çağırdı, direk astlarımın yanında sen kimsin efendi hayırdır. Benle böyle nasıl konuşabilirsin istediğim zaman çıkar istediğim zaman girerim sanane , eliyle büyük işareti yaparak. Var bende böyle bir daşşak ne yapacaksın . Amir nedir bilmezsin bundan sonra size böyle diyerek beni azarladı.
SAVUNMALARIM
*** Mesaimiz 5 te bitmesine rağmen saat 6 olmasına rağmen çalıştırılmak zorunda bırakıldık. Çalıştığımız esnada bizi bölük komutanımız bizi tesiste bırakarak çıktı. Ayrıca askerlerin üst üste aramasından dolayı strese girdim. Ayrıca annemden gelen haberden dolayıda kendimi kaybetmiştim. Ve gruba bu mesajı attım . Telefonumu kapatmamın sebebi de üstlerime o anki sinirle daha fazla saygısızlık yapmamak içindi. Hatamı anladıktan sonra ve annemden haber aldıktan sonra akşam bölük komutanımdan özür diledim. Fakat kendisi istemiyorum , terbiyesiz herif , seni meslekten attıracağım gibi hakaret ve tehdit içeren , küçük düşürücü ve onur kırıcı söylemlerde bulunmuştur. Sabah içtimada yiyorsa yüzüme söyle gibi söylemlerde bulunarak diğer askerlerin önünde tarafıma azarlayıcı sözler sarfetmiştir. Hatamı anlayıp pişman olduğumu belirtip özür dilememe rağmen defalarca azarlandım ve küçük düşürüldüm.
*** TSK DİSİPLİN KANUNU –Takdir hakkının kullanımı
MADDE 6 – (1) Bu Kanunla disiplin cezası vermeye yetkilendirilmiş kişi ve kurullar, disiplin cezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde kullanırlar.
(2) Takdir hakkı mutlaka gerekçeli olarak kullanılır.(3) Takdir hakkı kullanılırken;
a) Disiplinsizliğin işleniş biçimi,
b) Disiplinsizliğin işlendiği zaman ve yer,
c) Disiplinsizliğin askeri hizmete olumsuz etkisinin ağırlığı,
ç) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı,
d) Disiplinsizlik yapan personelin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,
e) Disiplinsizlik yapan personelin daha önceki disiplin durumu,
f) Disiplinsizlik yapan personelin samimi ikrarı ve gösterdiği pişmanlık,
gibi hususlar göz önüne alınır.
(4) İtiraz üzerine yetkili makamlar tarafından verilen kararlar hariç olmak üzere, hiçbir idari makam tarafından, disiplin cezası ile ilgili takdir hakkının kaldırılması sonucunu doğuran bir karar verilemez veya uygulama yapılamaz.
Yukarda yer alan madde gereği savunmalarımda değerlendirildiğinde ölçülü , adaletli ve hakkaniyetli bir karar verilmelidir. Yukardaki maddede f bendi uyarınca her ne kadar mesajımda disiplin cezasını gerektirecek bir durum olmasadasonrasında pişmanlık gösterip özür diledim. D bendi uyarınca kast ya da taksire dayalı bir kusurum yoktur. Mesajım neticesinde c ve ç bendi uyarınca da herhangi bir zarar meydana gelmemiş ve askeri hizmette aksamamış ve olumsuz etkilenmemiştir. Tüm bu sebeplerden ötürü tarafıma herhangi bir disiplin cezası verilemeyeceğini düşünmekteyim.
*** Askeri Nezaket ve Görgü Kuralları 41 13.Madde Bir Üst ve Amirin yanındayken astlar azarlanmaz, müsaadesiz emir dahi verilmez. Maddesine rağmen Bölük komutanı tarafından diğer askerlerin önünde azalandım , hakaret edildim ve onurum incindi.
*** Öncelikle hakkımda açılan soruşturma hukuka , hakkaniyeteve kanuna aykırı bir soruşturmadır. Tarafıma ceza verilecekse bunun şüpheden uzak , kesin ve inandırıcı delillerle ispat edilmesi gerekir. TSK DİSİPLİN KANUNUNDA 19-1-Ğ Hoşnutsuzluk yaratmak fiili için çalıştığı mesai ortamında söz ve fiillerle hizmetin yerine getirilmesini olumsuz yönde etkilemek , ibarelerigeçmektedir. Olayın üzerime isnad edilen fiillerin gerçekleşme biçimine bakılırsa , hoşnutsuzluk yaratmak gibi bir kastımın olmadığı görülecektir. İlgili fiil kasten , bilerek ve isteyerek işlenebilir. Benim olayda kastım bulunmamaktadır. Mesajı bir anlık boşluğumda sinirle attım böyle bir kastım yoktur. Aslında hakarete uğrayan ve küçük düşürülen ben oldum . Olayla ilgili içtimada bulunan askerler tanık olarak dinlenirse her şey açıklığa kavuşacaktır. Hizmeti aksatmak , olumsuz yönde etkileyecek bir fil ya da harekette bulunmadım . Zira watsap mesajımın içeriğine de bakılırsa sadece yapılan haksızlıkları dile getirdim ve sitem ettim. Silah arkadaşlarıma çalışmayın , görevinizi yerine getirmeyin demedim .Ya da çalışmalarını engelleyici telkinlerde bulunmadım. Buna ilişkin soruşturma dosyamda zaten somut ve elle tutulur bir delilde bulunmamaktadır. Zira böyle bir amacım olsa zaten bunu açıkça böyle bir watsap mesajıyla yapmazdım. Mesaj içeriklerine bakıldığında zaten sadece bölük komutanımızın biz çalışırken alanı terk etmesine ilişkin bir söylem olduğu açıkça görülecektir.
*** Aynı gün içinde pişman oldum ve üstüm olan Bölük komutanımdan özür dilemek için evine kadar gittim. Gerek telefonda gerekse içtima esansında silah arkadaşlarımın önünde azarlandım , hakarete uğradım ve küçük düşürüldüm . Gerek Askeri Kanunlar ve emsal Anayasa mahkemesi kararları gereği. Astın üste hakaret etmesi suç olarak kabul edilse bile , üstün asta hakaret etmesinin de askeri disipline zarar vermektedir.Üstün asta hakaret etmesinin de askeri disipline zarar verdiğini söyleyebiliriz. “Hakarete uğrayan bir ast kendisini çaresizlik içinde hissedebilir ve motivasyonunu kaybedebilir. Sırf askeri hiyerarşi ve disiplin zarar görmesin diye aynı eylemi yapanlardan üstün daha çok, astın ise daha az korunması günümüzün insan hakları anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Ast konumunda bulunanların insan haklarından daha az yararlanmaları demek olan bu durum kabul edilemeyeceği gibi askeri hiyerarşi ile askeri disiplin ve itaati sağlamaya yönelik düzenlemeler de Anayasa’ya ve insan haklarına aykırılık teşkil edemez. Sonuç olarak, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen insan haklarına saygılı demokratik hukuk devleti ilkesi ile beraber düşünüldüğünde, üstünde hakaret etmesinin de aynı şekilde cezai ve idari soruşturma gereken bir durum olduğu kabul edilmelidir. Aksi takdirde Anayasanın eşitlik ilkesine aykırlıkoluşturacak ve ayrımcılığa mahal verilecektir. Zira ceza hukuku genel ilkeleri gereği üstün yani komutanın bulunduğu makam ve mevki gereği sahip olduğu konumu kullanarak astına karşı sözlü taciz ve psikolojik şiddet uygulayamaz. Aksi takdirde üstün cezai ve idari sorumluluğu gündeme gelmelidir.
*** TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU 17.madde c fıkrasınca bir temaruzda bulunmadım meslek hayatım boyunca. İçerisinde gururla bulunmak ta olduğum T.S.K kurumunda 6413 TSK disiplin kanuna göre ‘’Hoşnutsuzluk yaratmak’’ fiilinde bulunmadım . Ve herhangi bir disiplin cezasına sebep olacak disiplinsizlikte bulunmadım.Bu kurumda çalışan şahsımın kanuna, tüzüğe, yönetmeliğe aykırı hoşnutsuzluk yaratmak eyleminde bulunmama rağmen bu ceza istemiyle yargılanmak istemem Anayasamızın ve taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelerin vurguladığı orantılılık ve ölçülülük ilkeleriyle ters düşmektedir.Kanun ve nizamlar ile kendime tevdi edilmiş görevlerin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmekten imtina etmedim hiçbir zaman.
Tarafıma usul ve esasa aykırı biçimde herhangi bir disiplin cezasının verilmemesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.18.03.2022
P.Uzm. Çvş
GÖREVİ :
GÖREV YERİ :
ADRES :